Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Rold Skov


Natuglen har presset sig ind i en hulduekasse (ESA)

Sidste nyt
29-11-2013: Dejlig vintertur i ådalen

Søndag d. 24. november afholdt Rold-gruppen årets sidste fugletur. Det blev til en rigtig flot rundtur i Gravlev Ådal, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel, og temperaturen balancerede mellem minus og plus. 14 personer var mødt frem.

Turen startede godt med en ophidset vandstær i Kousbækken, inden vi fortsatte ud mod søen. Undervejs blev det bl.a. til et par opflyvende dobbeltbekassiner og en bjergvipstjert i Ravnkilden

I Gravlev Sø var der mange fugle, bl.a. en pæn flok knarænder, en del pibeænder, to dykkende små lappedykkere og årets første lille skallesluger.

Længere mod nord gik en flok på ca. 140 grågæs på de afgræssede enge, en spurvehøg jaggede sjaggere og to ravne fløj parringsflugt over Rebild Bakker.

Fra nordsiden fik vi endnu et fint kig ned til søen og fandt bl.a. en skeand som ny turart.

Turen sluttede ca. klokken 12 og markederede dermed den feltmæssige afslutning på gruppens arbejde i 2013.

Nu mangler 'blot' den traditionsrige julefrokost d. 4. december, hvor vi skal hygge, spise god mad og lægge store planer for det kommende Atlas III

God vinter til alle!

AHO


22-11-2013: Kom med på vintertur i Gravlev Ådal

Søndag d. 24. november afholder Rold-gruppen fugletur i Gravlev Ådal.

Vi mødes ved den store P-plads i ådalen for foden af Rebild Bakker kl. 09.00. Vi går den gule rute rundt i ådalen og kigger på årstidens fugle. Vi forventer en bred vifte af vinterfugle fra skov, eng og sø. Måske er vi heldige og ser Vandstær eller Isfugl i et af de små vandløb, eller også er der Stor Tornskade i engene. Vigtigt med godt og solidt fodtøj, da stien kan være mudret.
Turen varer ca. 3 timer.
Turleder: Anders Horsten, tlf.: 51 94 21 09.


19-11-2013: Vinterens fugle indtager Rold Skov

For tiden er der rigtig gode chancer for at se en række spændende vinterfugle i Rold Skov-området. Især ådalene tiltrækker mange fugle og er absolut en tur værd.

Ved Skillingbro og Tingbæk Dambrug er der således fast overvintrende isfugl og vandstær, ligesom her ofte ses bjergvipstjert, hvis ikke frosten bliver for hård.

I Gravlev Ådal udnytter flere hundrede sangsvaner søen som overnatningsplads, og i denne tid plejer lille skallesluger at dukke op i søen.

Områdets vandløb er også værd at tjekke efter især vandstær, men også isfugl. Det handler primært om Kousbækken og Gravlev Kilde.

I ådalen og på skrænterne op mod Rebild Bakker bør man kigge efter stor tornskade, og en eller flere vandrefalke og blå kærhøge holder til i området og ses ofte jage henover engene.

I selve Rold Skov er der ofte mere stille, men går man tur i de gamle bøgebevoksninger tidligt om morgenen, har man chancer for at se og høre sortspætter, der lige nu er meget aktive. Også grønspætterne gør af og til opmærksom på sig selv, selvom arten efterhånden er sjælden i skoven.

Endvidere er Rold Skov blevet berørt af invasionerne af både stor og hvidvinget korsnæb, og i moserne omkring St. Økssø er der gode chancer for stor tornskade.

Og skulle man vove sig ud efter solnedgang, så er natuglerne begyndt på ynglesæsonen og tuder især på stille, lyse nætter. Og hvem ved, måske bliver det i denne vinter, at perleuglen dukker op i skoven?

God tur!

AHO



29-12-2012: Gode chancer for at opleve fåtallige vintergæster i Rold Skov

Når vinteren sætter ind med frost og sne, er der ofte lidt langt mellem fuglesnapsene i Rold Skov. Mange fugle har forladt området, og de, der er blevet tilbage, lever ofte en tilbagetrukket tilværelse. Så hvis man ikke kan nøjes med mindre flokke af vintergæster såsom kvækerfinke og korsnæb, kan det være en god idé at søge ud i de mere åbne områder, gerne hvor der er rindende vand. Her har man nemlig gode chancer for at finde nogle af de mere fåtallige vinterarter i området.

Stor tornskade
Den store tornskade ankommer til området midt på efteråret og overvintre ofte, med mindre vinteren bliver hård med længere tids snedække. I de seneste par uger er stor tornskade set i den sydlige del af Rebild Bakker og i Gravlev Ådal langs med Kousbækken, og sågar i den sydlige udkant af Rebild by! Den ses hyppigst siddende frit fremme i en enebær, en pilebusk eller en hegnspæl, hvor den spejder efter bytte, men der er også eksempler på tornskader, der jager fugle i luften, lidt ligesom en spurvehøg!

Vandstær
Især i perioder med streng kulde kan det betale sig at kigge vandløb og dambrug efter i sømmene efter vandstære. Og der er mange fine muligheder i og omkring Gravlev ådal: Gravlev Kildebæk, Røde Mølle dambrug, Skillingbro dambrug og Kousbækken, hvor den krydses af landevejen, bør alle indgå i en rundtur i området en vinterdag. Netop nu er det således muligt at se 3-4 fugle på en god formiddag i området.

Isfugl
Afhængig af vinterens strenghed bliver områdets isfugle vinteren over. Og denne vinter har et par trofast holdt stand i området vest for Hobrovej. En god tur udgår fra P-pladsen ved Thingbæk Kalkminer og følger den lille grusvej mod Skillingbro Naturskole. Først passeres Røde Mølle dambrug, hvor isfuglen dagligt søger føde, og oftest kan ses siddende på kanten af dammene. Herefter går man ned Skillingbro dambrug, hvor fuglene ligeledes med lidt held kan ses siddende og spejde efter bytte i dammene. Og har man endnu ikke haft heldet med sig, så bør man følge afløbet fra kilden ned til Lindenborg Å, hvor isfuglene også gerne holder til. Det er en god idé at lære fuglene kald godt at kende på forhånd, da man ofte opdager fuglene, når de skrigende flyver væk. Undervejs på denne tur bør man også have set mindst én vandstær.

AHO


15-12-2012: Enestående kortlægning af uglerne i Rold Skov

Caretakergruppen forventer i løbet af 2013 at få det bedste overblik nogensinde over bestanden af ugler i Rold Skovs IBA-område. Det sker ved at følge en kortlægningsplan der er udarbejdet af Anders Hosten i samråd med ugleeksperten Klaus Dickmann fra Sønderjylland. Denne plan blev vedtaget på caretakernes årsmøde den 13. december.

Ugleplanen for 2013 kan ses som en naturlig forlængelse af caretakergruppens arbejde med at opsætte uglekasser i Statsskoven. Der er i alt opsat 19 perleuglekasser og 7 natuglekasser, og de blev sidst inspicerede med kikkertkamera i april 2012. Men kortlægningen drejer sig om alle uglearterne. Caretakerne undersøger således ikke kun fokusarterne Stor Hornugle og Perleugle, men også de almindelige arter Natugle og Skovhornugle. Kortlægningen dækker hele sang- og yngleperioden for alle disse uglearter.

Der skelnes mellem privatejede og statsejede dele af skoven. Dette er nødvendigt fordi de privatejede dele af skoven efter aftalerne med de private skovejere først kan besøges efter 1. februar. Statsskoven (Bjergeskov, Brændeskov, Mørkeskov/Rebild Bakker, Hesselholt Skov) undersøges på cykel eller tid fods mellem jul og nytår samt i slutningen af januar 2013. Hele Rold Skovs IBA-område (der også omfatter Torstedlund Skov, Rold Vesterskov, Østerskov, Nordre Purker, Jægersborg Skov/Fræer Purker, Store Arden Skov/Kærbjerg Skov, Hellum Skov/Astrup Nørskov) gennemgås i slutningen af månederne februar, marts, april, maj og juni.

Ved opstartsmøde udleveres kort hvorpå de enkelte områder er afgrænset. Det skal koordineres hvem der for Stor Hornugle og Perleugle eventuelt benytter playback og hvornår. Hver enkelt caretaker skal notere start- og sluttidspunkt for registreringen samt give oplysning om vejret og månefasen. De enkelte ugleture fordeles fra gang til gang mellem caretakerne. Så vidt muligt blander vi holdene fra gang til gang, men hvis der er interesse for det kan man godt reservere en rute for hele sæsonen.

Turene indledes omkring solnedgang og bør afsluttes inden midnat, hvor uglernes sangaktivitet falder. Er der tegn på et aktivt ynglepar af Stor Hornugle eller Perleugle, så noteres observationen som hemmelig i DOFbasen. På turene noteres øvrige, nataktive arter, såsom skovsneppe, natravn mv.

Anders Horsten og ESA


13-12-2012: Årsmøde og julefrokost for caretakerne

Som alle andre danske grupperinger med respekt for sig selv afholder caretakergruppen for Rold Skov selvfølgelig en julefrokost. Den lokkede torsdag den 13. december hele 19 medlemmer gennem sneen til Skillingbro Naturskole. Alle bidrog med lækkerier, men først måtte vi igennem det vigtige årsmøde.

Anders Hosten opsummerede årets resultater og fortalte om at 2013 bliver en overgangsperiode. Selv om gruppen fortsætter, så afsluttes DOFs officielle caretakerprojekt med udgangen af 2012. Og det store Atlasprojekt med kortlægningen af Danmarks fugle starter først i 2014. Anders Horsten foreslog at 2013 især bruges til en ret enestående totalkortlægning af uglerne i den del af Rold Skov der er IBA-område. Denne kortlægning, der omtales i en senere nyhedsartikel, er udformet efter råd fra ugleeksperten Klaus Dickmann fra Sønderjylland. Der var stor støtte til ugleplanen. Derefter fortalte Anders Grøndahl Nielsen kortfattet om kortlægningen af sortspætterne i statsskoven. Han fortsætter i 2013 med støtte fra andre gruppemedlemmer.

Efter indlæggene fra Anders Ho og Anders Ni indledte Anders Ha (Hagemann) julefrokosten med en beretning om husrødstjertens overraskede sangvarianter i forskellige lande. Herefter overtog arrangementskomiteen magten (under ledelse af Barbara Sejersen). Det blev en fanstatisk julefrokost, men vi slap ikke fuglene. Der var ikke bare de udstoppede fugle i Naturskolens skab og pyntefugle på bordet. Carsten Vestergaard havde også lavet en sjov og nyttig quiz om feltkendetegn. På basis af små udsnit af fuglefotos skulle vi bestemme fuglene. De fleste klarede sig fint, men en blåmejse set forfra og næsten uden noget blåt var ikke let at gætte.

Hjemturen var ikke uden dramatik. På bakken efter Naturskolen kørte én af bilerne fast i sneen, men heldigvis klarede stærke caretakere ret hurtigt problemet. Vi glæder os til at komme i gang med den kommende sæsons ugleture, så vi håber ikke at sneen har bidt sig fast i Rold Skov.

ESA


17-08-2012: Uambitiøst forslag til NATURA 2000 handleplan for Rold Skov

Set fra et fugleperspektiv har kommunerne Mariagerfjord, Rebild og Aalborg sammen med Naturstyrelsen udarbejdet et ret uambitiøst forslag til NATURA 2000 handleplan for Rold Skov. Forslaget er en del af den samlede handleplan for Rold Skov, Lindenborg Ådal og Madum Sø, der dækker et Natura 2000-område, et Habitatområde og to Fuglebeskyttelsesområder. Det konkretiserer Naturstyrelsens allerede udarbejdede planmål frem til 2015, oplister de forventede metoder og forvaltningstiltag og giver en vurdering af den forventede effekt. Forslaget blev udsendt i juni måned og høringsfristen udløber med udgangen af august.

Målene for antal ynglepar af de fem fuglearter der nævnes i udpegningsgrundlaget er Stor Hornugle = 4, Sortspætte =15, Hvepsevåge = 5, Rødrygget Tornskade = 10 og Isfugl = 0. Det sidste tal dækker at man overlader til Vandplanen at sikre at tilstanden og det samlede areal af yngle- og fourageringssteder for isfugl stabiliseres eller øges (som der står i Naturstyrelsens dokument fra 2011). Målene for Stor Hornugle og Sortspætte må ud fra Caretakernes optællinger vurderes som tilpas ambitiøse. Men det gælder ikke de to sidste arter. Hvepsevågen er svær at optælle, men der er utvivlsomt mere end 5 par. Og i en undersøgelse af hele Rold Skov-området i 2010 fandt vi 35 sikre ynglepar af Rødrygget Tornskade samt yderligere 12 mulige par. På en enkelt tur i det lille Statsskov-område mellem Troldeskoven og Hobrovej den 25. juli i år observeredes 15 vokse og unger fordelt på 5 par. Så det kan godt konkluderes at der er tale om uambitiøse mål for Rødrygget Tornskade og Hvepsevåge.

Mere alvorligt er det dog at forslaget til handleplanen ikke lægger op til en ændring af de voldsomme skovningsaktiviteter i fuglenes yngletid, som ikke burde finde sted i et Natura 2000-område. I de "gode gamle dage" foregik skovningsarbejdet mest om vinteren hvor det ikke forstyrrede fuglene, og man brugte simple maskiner. I dag sker arbejdet året rundt med store og forstyrrende skovningsmaskiner. Der er et meget stort behov for en regulering af deres aktiviteter. I øvrigt er specielt Statsskoven præget af et stærkt stigende publikumspres, som godt kunne reguleres så det blev mindre forstyrrende for fuglene. Dette problem skal ifølge forslaget undersøges nærmere, men der er rigeligt med information til i en ambitiøs plan at udforme konkrete forvaltningstiltag.

ESA


18-06-2012: De besværlige hvepsevåger

Hvepsevågen ligger som ynglefugl til grund for udpegningen af store dele af Rold Skov som fuglebeskyttelsesområde, men den er notorisk svær at registrere. I 1980 opgjordes bestanden til 4-5 par, i 1995 blev del til 5-7 par og i 2010 opgjordes bestanden til mindst 5-8 ynglepar. I hele Rold Skov-området er der i slutningen af maj og begyndelsen af juni set hvepsevåge syv steder, og på fire af stederne var der tale om kredsende par. I resten af juni er der endnu chance for at se hvepsevågernes territoriemarkeringsflugt, der sker ved de at glider op og ned i store buer afløst af dybe slow-motion vingeslag og vingeklappen over ryggen. Men vi satser især på registrering af yngletegn i sidste halvdel af juli og i august, når ungefodringen er intensiv. Her kan man fra et godt udsigtspunkt se de gamle fugle komme ind over skoven med hvepsekager og anden føde til ungerne.

ESA


13-06-2012: Natlyt i den vestlige del af Rold Skov

Tirsdag den 12/6 klokken 22 deltog syv cyklende caretakere i et natlyt, der koncentrerede sig om lysningerne i de vestlige private dele af Rold Skov. Det var en særlig tilladelse der muligjorde den længe udsatte gennemtrawling af denne del af skoven. Ud over munke, rødhalse og en masse syngende sangdrosler blev resultatet 6 voksne natugler og 5 tiggende natugleunger (i to grupper) samt 3-4 skovsnepper, der gryntede og pistede i deres parringsflugt over territorierne. De cyklende ”natravne” hørte desværre ikke syngende natravn. Blandt de kommende natopgaver er en eftersøgning efter stor hornugle, men det foregår først i 2013.

ESA


04-06-2012: Caretakergruppen på fugleartsjagt

Normalt fokuser caretakerne på fokusarter, men søndag den 3. juni drejede sig om at finde så mange fugearter som muligt i den midterste del af Rold Skov. Der var tale om en lokal opvarmning til den største kortlægning nogensinde af Danmarks fugle - DOFs store ”Atlas III-undersøgelse”, der fra 2013 gennemføres på fire år.

De cirka 20 deltagende caretakere var fordelt på tre grupper. Nordgruppen fandt på 27 arter, sydgruppen fandt 33 arter, og den ambitiøse mellemgruppe fandt 44 arter. Der var selvfølgelig særlig opmærksomhed omkring fundene af arter som trane, hvepsevåge, duehøg, sortspætte, grønspætte, rødrygget tornskade og gråsisken.

Efter fuglejagten samledes alle på Skillingbro Naturskole, hvor vi præsenteredes for to nye medlemmer: Anders Grøndahl Nielsen og Finn Bülow. Efter en righoldig frokost fortalte Anders Grøndahl detaljeret om det store sortspætteprojekt, der er startet i år og fortsætter næste år. Det var specielt interessant at høre hvordan ændringerne af spætternes adfærd afspejler de mange faser i deres yngleperiode. Herefter viste Esben Sloth Andersen hvordan den efterhånden ret komplicerede hjemmeside kan bruges. Endelig opsummerede Anders Horsten erfaringerne fra fuglekurset under Folkeuniversitetet og vi planlagte de kommende aktiviteter (se http://www.dofbasen.dk/IBA/sider.php?lokid=4&sideid=363).

ESA

Se alle nyheder fra Rold Skov




Fakta
Kommuner: Mariagerfjord, Rebild
Areal: 7424 hektar
Ejerforhold: Staten samt Lindenborg, Villestrup og Nørlund gods

De tre alvorligste trusler:
- Færdsel
- Skovdrift
- Træfældning

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Mindsket gødskning & gyllespredning
- Øget afgræsning

Sidevisninger
Denne måned: 273
Sidste måned: 329

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet