Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Løgstør Bredning


Foto: Brian Nilsson. Udsigten fra klint mellem Rønbjerg og Lendrup Strand som ses i baggrunden. Længere ude i baggrunden ses Løgstør.

Beskrivelse
Løgstør Bredning dækker over 9581 ha, hovedsagelig fjord, men også lidt strandeng. Det er en vigtig lokalitet, især for rastende fugle og enkelte ynglefugle. De vigtigste dellokaliteter er Livø og Lendrup Sandø, kysten mellem Aggersundbroen og Vitskøl Kloster, Feggesundområdet og Holmtange. I caretaker-sammenhæng behandles kun den vestligste del af lokaliteten, nærmest Løgstør, fordelt på dellokaliteterne Livø og Kysten fra Aggersundbroen til Vitskøl Kloster.

Livø:
Ca. 13 km sydvest for Løgstør ligger Livø, der med sine 320 hektar er 2 km på den korteste led og 3 km på den længste. Livø Tap er omkring 5 km lang, men det er kun de 3 km, der ligger over vandet og derfor kan ses. På Livø er der lidt af hvert: hede, overdrev, strand, strandeng, nåleskov, bøgeskov, søer, skrænter, moser og dyrkede marker.

Adgangsforhold
Livø: Man kan komme til Livø på to måder, i egen båd, hvor man lægger til i øens lille havn, eller via færgen, der sejler til og fra Rønbjerg havn. Færgen sejler kun i sommerhalvåret (fra og med den 1. april og frem til og med den første søndag i oktober), dens sejlplan findes under links. I vinterhalvåret kan man kun komme til øen, såfremt man er i egen båd. Ved Livø by ligger øens teltplads, men vil man hellere overnatte i en rigtig seng, kan det gøres på kroens værelser eller syv velindrettede huse. Øen har sin egen købmand, som har alt hvad man skal bruge af dagligvarer. Livø Tap er det eneste sted, hvor der er adgangsforbud, men fra Hesselbjerg kan man et kraftigt teleskop se dyrelivet ude på Livø Tap. Hele øen kan beses via det stisystem, som Skov og Naturstyrelsen har lavet (en folder med kort kan fås ved Livøs købmand, eller ombord på færgen, eller se under links).

Kysten fra Aggersundbroen til Vitskøl Kloster:
Fra denne 19,1 km lange kyst er det muligt at se rastende fugle. Der er ligeledes gode muligheder for en gå tur langs stranden eller bare nyde fuglene på vandet.

Ved Vitskøl Kloster, der ligger ved vejrute nr. 533, løber Bjørnsholm Å under vejen. Nord for åen, ligger der en grusvej, som følger Bjørnsholm Å ud til kysten hvor der også er gode parkeringsmuligheder. Her ved Å udløbet er der fin udsigt over fjorden, hvor man i et teleskop kan se flere flokke af ændre raste ude i fjorden.

Ved Rønbjerg Havn kan man naturligvis observere fra havnen, og det er også her, Livøfærgen sejler fra. Nord for havnen kan man komme ned til selve standen ved at følge den grusvej, der ligger ved siden af Rønbjerg feriecenter. Grusvejen findes, hvor der står et skilt med ”Stranden”, og for enden af denne findes gode parkerings- og observationsmuligheder.

Lendrup Sandø: Mange vadefugle kan her ses tæt på kysten fra stien, der går langs Frederik den Syvendes Kanal. Bedst er at parkere ved Limfjordsmuseet i Løgstør og derfra gå de ca. 1½ km ud til Lendrup Sandø. Herfra er det ligeledes muligt at se flere rastende fugle ude i fjorden. Men selve Frederik den Syvendes Kanal er også værd at holde øje med.

Når man kører fra Løgstør mod Aggersundbroen, vil man inden Kalkværket se en parkeringsplads. Hold her og gå via stien op til udsigtspunktet. Herfra er der god udsigt mod engen og kysten ud for. Et teleskop er her nødvendigt. Husk også at nyde Borreholm, som ligger lige ud for.

Udnyttelse
Livø: Der dyrkes økologisk på ca. 85 hektar (26,6%), og 65 hektar (20,3%) bliver afgræsset af køer, af racen Aberdeen Angus. Rekreativt ferie- og udflugtsmål; feriekoloni på øen.

Kysten fra Aggersundbroen til Vitskøl Kloster: Ved kysten fra Vitskøl Kloster og op til Rønbjerg havn drives der jagt, hovedsagligt på ænder. Ved Bjørnsholm Å udløb er fiskeri med fisketegn tilladt.
Stien ved Lendrup Sandø bruges af motionsfolk, hovedsagligt om morgenen. Stien bliver ligeledes brugt af folk for at komme ud i det fri.





Fakta
Kommuner: Morsø, Thisted, Vesthimmerlands
Areal: 32551 hektar
Ejerforhold: Skov og Naturstyrelsen

De tre alvorligste trusler:
- Færdsel
- Jagt

De tre mest påkrævede forbedringer:
- Færdselsbegrænsning
- Jagtbegrænsning

Sidevisninger
Denne måned: 146
Sidste måned: 110

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet