Denne side er fra Caretakerprojektet, der forløb fra 2003-2013. Indholdet på siden vedligeholdes ikke, og kan derfor være forældet.
Rungstedlund

Karen Blixen og Rungstedlund
Tankerne bag oprettelsen af Rungstedlund Fuglereservat

”I årene efter min tilbagekomst fra Afrika, mens jeg har set Storkøbenhavn mere og mere lukke sig om Rungstedlund, har jeg da tænkt over hvordan jeg skulle kunne bevare det og holde fast på den gamle kros og krohaves lille stykke dansk natur og dansk historie. Det har været som om en stor sorg, et stort tab og et tomrum lå foran mig, når jeg har tænkt på at det skulle helt forandres, ja forsvinde og blive borte. Her kunne da engang med tiden blive en asfalteret villavej, som hed ”Boganisvej”, ligesom der nu i et villakvarter i Rungsted er en ”Ewaldsvej” og med dette ville fremtiden da have vist fortiden sin pietet. Men hvor ville Ewalds og Boganis’ grønne sale være? Hver sommer, når jeg har hørt gøgen i Lunden, har jeg tænkt: ”Hvordan skal jeg bevare et stort træ i haven for den at sidde og kukke i?

Det er blevet sagt mig at det var ”udemokratisk” at lade et areal stort nok til 300 rækkehuse ligge hen – som det hedder – til ingen nytte.
Jeg kan undertiden synes at dansk ”demokrati” holder hånden over de folk som egentlig ikke behøver det, mere end over dem som har virkelig behov derfor, - jeg synes at det holder hånden over automobilerne fremfor over cyklisterne. Jeg ved meget godt at der i de 300 rækkehuse kunne trives meget foretagsomhed og familielykke. Men hvor vil på den tid det store jordløse folk være, som kun på fridage kommer udenfor stenbroen? Rækkehusejere er nidkære vogtere af ejendomsretten, på deres grund kommer ingen uvedkommende…”

”Jeg ville gerne tænke mig at Rungstedlund i fremtiden i mange år kunne være et åndehul midt i en stor by.
Og fordi trækfuglene på Rungstedlund har betydet meget for mig, har jeg forestillet mig det som et fuglereservat, et rigtigt paradis for fugle som søgte hertil tværs over verdenshave.”

”Rungstedlund-Fondet er blevet oprettet og anerkendt som selvejende institution. Fondets formål er at bevare Rungstedlund som et fuglereservat under Ornitologisk Forenings opsyn. Rungstedlund vil da fra nu af blive fredet og komme til at ligge uforandret, og her vil slet ingen andre indgreb blive gjort end dem som fuglelivet på stedet kræver.”

Karen Blixen sluttede sit foredrag, som hun kaldte sin ”kaminpassiar med lytterne” med en appel om at give 1 krone – og ikke mere – til Rungstedlund Fonden. Som tak for de 84.412 ”håndtryk” hun fik, lovede hun til gængæld at plante en ”Lytternes Eg” i fuglereservatet til minde om indsamlingen. ”Lytternes Eg” blev plantet på Johs. Ewalds 215 års fødselsdag den 18. november 1958 som en ca. 60 cm høj podning af den 600-årige Snoeg fra Jægerspris Nordskov. Lytteregen blev plantet på den højeste del af ”Blokken” – hestefolden ud mod Rungstedvej – i starten beskyttet af tjørn og birk, men i 1999 blev disse træer og buske fældet og Lytteregen står nu solitært.






Fakta
Kommune: Hørsholm
Areal: 15 hektar
Ejerforhold: Rungstedlundfonden

Sidevisninger
Denne måned: 155
Sidste måned: 114

Forrige lokalitetLink til denne sideNæste lokalitet